Jan Myrdals lilla pris – Robespierrepriset är på 25 000 kronor och ska premiera en yngre svensk skribent eller konstnär som arbetar i en maktkritisk anda. Priset instiftades 2010 som ett komplement till det större Leninpriset.
När den unge Jan Myrdal 1940 mot sin vilja tvingades till Sverige var han starkt påverkad av sina amerikanska demokratiska lärdomar. Han tog inte bara med sig den självklara antifascismen, utan också det amerikanska småfolkets revolutionära tradition. Det var Mark Twain som hade lärt den unge Myrdal att skilja på våld och våld när han i En yankee vid kung Arthurs hov skrivit om Den Stora Revolutionen 1789 ”… som sopade bort 1000 år av grova illdåd i en enda snabb tidvattenvåg av blod”.
Det är i denna anda Myrdal alltid hävdat rätten att göra motstånd mot orättvisor och rätten att göra uppror mot förtryckare. Det är också därför det är viktigt att mot allsköns reaktionära historieförfalskare minnas Maximilien de Robespierre och hans militanta försvar av revolutionens landvinningar. När svenska liberaler ännu var frihetskämpar hyllade de arvet efter Robespierre. Idag har de i denna, och andra, frihetsfrågor gjort sig urarva. Robespierre var den som i sitt förslag till Mänskliga rättigheter inte bara ifrågasatte överklassens heliga egendomsrätt, utan också krävde att samhället skulle sörja för sina medborgares rätt till arbete, bostad och skolgång. Detta tillsammans med hans krav på verkligt demokratiska val och möjligheten för folket att när som helst avsätta korrupta politiker och ämbetsmän, gör hans namn väl lämpat för ett pris åt unga skribenter eller konstnärer som arbetar i en demokratisk och mot makten riktad tradition.