2010 hade Leninpriset fått sällskap av Robespierrepriset och båda utmärkelserna delades ut 10 april på Varbergs Teater, inför en publik på närmare 250 personer. årets Leninpristagare var Roy Andersson och Kajsa Ekis Ekman tog emot det första Robespierrepriset.
Förutom nyfikna Varbergsbor drog festligheterna till sig gäster från hela Sverige och från Stockholm kom en chartrad buss. Prisutdelningen leddes av Lasse Diding och fick en pangstart med ett framträdande av Guldapan, ett lokalt Blå Tåget, som drog upp temperaturen. De följdes av Tomas Bolme, Anders Forslund och Stefan Ringbom, alla medlemmar i Fria Proteatern, som sjöng visor av Vladimir Vysotsky och några välkända nummer från Fria Proteaterns storhetstid, bland annat för att hedra den nyss bortgångne Gunnar Ohrlander som var en av gruppens textförfattare, tillika medlem av Jan Myrdalsällskapet.
Jan Myrdal höll sitt tal till pristagarna och Jan Myrdalsällskapets ordförande Cecilia Cervin utvecklade motiveringarna för styrelsens val av pristagare och presenterade dem. Pristagarna tackade med spontana, inspirerade tal och fotograferna fyllde scenen. ”Jag har aldrig varit med om en bättre tillställning. Att träffa människor som visar ett allvar och formulerar det på ett strålande sätt har varit fantastiskt. Jag hoppas att Jan Myrdalsällskapet blir en skatt för Varberg som överlever oss alla och blir en ny fästning i staden”, avslutade Roy Andersson sitt tacktal.
Efter det nästan tre timmar långa programmet höll Jan Myrdalsällskapet årsstämma på Hotell Gästis. Därefter fick hotellgästerna tillfälle att njuta av det fantastiska Leninbadet. Kvällen avslutades med en festmiddag på Gästis med toppunderhållning av Lucas Stark och K-G Westman, för kvällen omdöpta till Leninz, med gitarrer, kontrabas och sång som så småningom kompletterades av Anders Forslunds kontrabas och en ljuvlig fiol. Anders och Stefan Ringbom sjöng ytterligare några sånger när Leninz tog paus. Fram på nattkröken visade Roy Andersson sin favoritfilm Cykeltjuven och kommenterade scener ur den.