Created with Sketch.
Created with Sketch.

Prisutdelningen 2012

14 april 2012 var det dags för Leninprisutdelning för fjärde gången. I centrum stod förstås årets pristagare Sven Lindqvist och Jenny Wrangborg, men på parkett i den fullsatta Varbergs Teater satt också tidigare pristagare: Mattias Gardell, Roy Andersson och Maj Wechselmann.

Foto: Carin Rudehill / HN

2011 års Robespierrepristagare Martin Schibbye saknades, eftersom han vid tidpunkten satt i fängelse i Etiopien tillsammans med sin fotografkamrat Johan Persson. Många hade hoppats på att de skulle ha kunnat närvara vid prisutdelningen. Lasse Diding inledde föreställningen på teatern efter att det lokala bandet Guldapan underhållit. Diding hälsade både årets och tidigare pristagare välkomna och läste upp årets prismotiveringar. Talare i övrigt var Jan Myrdal och Cecilia Cervin, Jan Myrdalsällskapets ordförande. Förutom Guldapan bestod årets musikunderhållning av sånggruppen Tetra som sjöng varierad musik och med Maria Stellas som sjöng grekiskt. även instrumentaltrion Kaja med violinisten Livet Nord i spetsen framträdde.

I sitt tacktal förklarade Sven Lindqvist att han hade särskilt goda skäl att glädja sig åt ett pris i just Lenins namn. Läs talet i sin helhet nedan för att få veta vad han menade med det! Jenny Wrangborg tackade sin mamma och sin partner Olof, bägge närvarande, för att de uppmuntrat henne att bli och utvecklas som poet. I stället för att hålla tal läste hon fyra av sina dikter, den sista till improviserat och effektfullt ackompanjemang av Kaja.

Under dagens lopp talade fler: Gunnar Olofsson och Maj Wechselmann om oljan i Sudan och Etiopien, den som det svenska Lundin Oil varit efter i flera år, tidigare med Carl Bildt i styrelsen. Roy Andersson tog upp en diskussion om en Freie Akademie som skulle kunna vara en motkraft mot tidens utbredda ”fientlighet mot klart tänkande”. Hans tankar väckte intresse och bland andra Jan Myrdal tyckte att de stod i samklang med hans eget tal på Varbergs Teater om pristagarskarans form av en solfjäder. Bland gästerna fanns också professor G N Saibaba, Delhi University, som i indisk press också kallas ”aktivist”, en av Jan Myrdals värdar när han i början av 2012 reste runt i Indien för att presentera sin nyutkomna bok Red Star over India.

På kvällen blev det traditionsenlig middag och fest på Hotell Gästis.