Lördag 9 april 2011 var det återigen dags för prisutdelning på Varbergs Teater. Filmaren Maj Wechselmann fick sitt Leninpris, medan journalisten och solidaritetsaktivisten Martin Schibbye inte kunde ta emot Robespierrepriset, eftersom han befann sig på arbetsresa i Sydostasien.
Till prisutdelningsfestligheterna på den fullsatta teatern bidrog orkestern Guldapan och sångaren Mikael Wiehe. Publiken kände sig väl hemmastadd med dem: Wiehe som dagen efter fyllde 65 och under fyrtio års arbete hunnit med ca 4 000 offentliga konserter. Och Guldapan för sin stil och repertoar, som anstår detta nutida svar på Hoola Bandoola Band. Många i publiken, som hade kunnat vara föräldrar eller far- och morföräldrar till de unga musikanterna, kände igen sin ungdoms proggmusikstil.
På programmet i övrigt stod en visning på teatern av Maj Wechselmanns senaste film, Det är upp till dig!. Det var första offentliga visningen överhuvudtaget eftersom inga biografkedjor har beslutat sig för att visa den. Enda gången filmen visats tidigare var vid en pressvisning, men då kom inga mediarepresentanter. Frågan är alltså om Maj Wechselmann, som nu prisats för sin olydighet, kommer att straffas för den genom bojkott i massmedia? I sitt tal påpekade Jan Myrdal att andrahandsbetydelsen i Svenska akademins ordbok för ”olydig” är ”som icke visar skyldig lydnad mot överheten eller laglig ordning”. Mot en sådan bojkott förslår inte Leninprisets 100 000 kr långt.
Filmen handlar om inbördeskrig, massakrer, folkfördrivning och svält som följt i spåren efter de internationella oljebolagens krav på rätt att leta olja i södra Sudan och i Ogaden i Etiopien och därmed följande krav på regeringarna att göra det ”i säkerhet”. Den svenska koncernen Lundin – där Carl Bildt under flera år suttit med i styrelsen – uppmärksammas särskilt bland dessa oljebolag. Det är upp till dig! är en fortsättning på Maj Wechselmanns förra film om Carl Bildt, En trovärdig man?. Möjligen kan den nya titeln vara svar på den förra.
När Mikael Wiehe blev ombedd att komma till prisutdelningsceremonin tackade han först nej. Han skulle träffa barnbarn. Men när han fick sammanhanget klart för sig ändrade han planerna. På scenen i Varberg började han med att svära över Lasse Diding, som hade presenterat honom för publiken. Lasse Diding hade nämligen snott knorren han tänkt använda i sin egen inledning: Av alla författare som Wiehe läst är det fem som han alltid återvänt till och med otålighet väntat på deras nästa bok. Av de fem är två svenskar: Jan Myrdal och Sven Lindqvist.
Men han hade fler Myrdalanekdoter i bakfickan och citerade ingressen i en Expressenartikel från 12 augusti 1971:
”Hoola Bandoola är popbandet som har Jan Myrdal som förebild.
– Fast det dröjer nog till 1980 innan våra texter är lika bra, skrattar ledaren Mikael Wiehe, 25.”
På kvällen fortsatte festligheterna på Hotell Gästis med middag, samvaro och ytterligare musikunderhållning av suveräna artister från Göteborg i form av Bernt Andersson, Karl-Gunnar Malm, Lucas Stark, Livet Nord och Maria Stellas.