Created with Sketch.
Created with Sketch.

Prisutdelningen 2019

Lördag 27 april 2019 var det dags för prisutdelning igen på Varbergs Teater och många slöt upp för att hylla årets pristagare professor Göran Therborn och serietecknaren Daria Bogdanska.

Trots Lasse Didings förmaning om att ta det lugnt med knytnävarna under Internationalen så följde många i publiken Sven Wollters exempel. Foto: Olle Asp

Innan prisutdelningen startade uppstod som vanligt ett förväntansfullt mingel i entrén till Varbergs Teater, där båda årets pristagare fick fullt upp med att signera böcker och ta emot lyckönskningar. Därefter steg Leninpristagaren Göran Therborn och Robespierrepristagaren Daria Bogdanska in i en fullsatt teatersalong för att ta emot sina priser.

På plats var även de tidigare pristagarna Mikael Nyberg, Sven Wollter och Henrik Bromander. De båda sistnämnda med den viktiga uppgiften att tala till årets pristagare. Jonsereds Proggorkester kickade i vanlig ordning igång prisutdelningen med en instrumental version av Ernst Buschs gamla dänga Lenin (”Er rührte an den Schlaf der Welt”), varpå Lasse Diding höll ett inledningsanförande. Han framhöll att Leninpriset nu delats ut under 10 år till personer som enträget kämpat för en bättre värld och läste med stolthet upp namnen på de tidigare mottagarna av både Leninpriset och Robespierrepriset. Lasse refererade även årets båda pristagares utmärkta svar på medias frågor om hur de kan ta emot pris i Lenins respektive Robespierres namn. Istället för att kritisera Hallands Nyheters utnyttjande av sitt problemformuleringsprivilegium så tackade Lasse Diding för alla skriverier genom åren på nyhetsplats, ledarsida och insändarsida som lett till att Varbergs befolkning idag är världens mest välinformerade om Lenin.

Sedan var det dags för Robespierrepriset att delas ut, men först höll förra årets pristagare Henrik Bromander ett hyllningstal till Daria Bogdanska i vilket han beskrev hennes gärning såhär långt som serieskapare och facklig organisatör. När Lasse Diding därefter delade ut priset så beslöt han att dubbla prissumman på 10 000 kr eftersom Bogdanska i en intervju avslöjat att hon ämnar ge prispengarna till sin mamma i Warszawa, som trots att hon är pensionär arbetar sex dagar i veckan som städerska för att få ekonomin att gå ihop. Daria lade bort sitt manuskript och höll ett improviserat tacktal med fokus på migranters situation i Sverige idag, det fackliga arbetet och vikten av att faktiskt göra något genom organisering snarare än att bara prata.

Efter utdelningen av Robespierrepriset var det dags för årets musikaliska underhållning. Kapellmästare Bosse Stenholm var rejält stolt över att kunna presentera Edo Bumba som tillsammans med Jonsereds Proggorkester bjöd på sina egna fantastiska låtar. Edo talade även om sin vän Denis Mukwege, mottagare av Nobels fredspris 2018, och dennes arbete mot sexualiserat våld som vapen i krig och konflikter. Tillsammans har de sedan 10 år tillbaka gjort massor av konserter för att samla in pengar till Mukweges verksamhet.

Efter att Lasse Diding läst upp motiveringen till professor Göran Therborns Leninpris så intog fjolårets pristagare Sven Wollter scenen med sitt hyllningstal till årets Leninpristagare. Med sig hade han en ryggsäck full med böcker, Therborns och andras, som han läste ur under sitt tal. Förutom Therborncitat blev det dikter av bland andra Brecht, Dagerman och Folke Isaksson. Sven Wollter berättade att han vid läsningen av Göran Therborns böcker inför prisutdelningen vid 85 års ålder upplevt sig få en ny, sju år yngre, storebror och genom läsningen lärt sig mer än någonsin. ”Allt jag har anat och trott har du tydliggjort. Det har varit fantastiskt, men också skrämmande, att kunskap finns och ändå pågår rofferiet” sa Wollter i sitt tal till Therborn.

Lasse Diding delade därefter ut Leninpriset till Göran Therborn, som också fick blommor och en stor kram av Sven Wollter. Göran Therborn höll ett välformulerat tacktal och sedan var det dags för traditionsenlig avslutning med alla närvarande pristagare på scen och allsångsnumret Internationalen. Lasse Diding hade i början av prisutdelningen manat till behärskning och inte för aggressivt knutna nävar upp i ansiktet på bänkgrannen, som ju kan vara en folkpartist.

På kvällen hölls den sedvanliga Leninprisfesten med runt 200 deltagare på Gästis Kafé & Matsalar. Efter mingel, mat, proggallsång och tårta äntrade Ensamma Hjärtan scenen och visade att epitetet Sveriges bästa liveband fortfarande är högst giltigt.

Ett nytt inslag för året var att Leninprishelgen inte tog slut med lördagskvällens fest utan fortsatte på söndagseftermiddagen då Leninpristagaren Göran Therborn diskuterade vår tids orättvisor med Aftonbladets kulturchef åsa Linderborg. Ungefär 100 personer fyllde föreläsningssalen på Gästis Kafé & Matsalar. Efteråt signerades böcker och såväl Therborns Kapitalet, överheten och alla vi andra som Populistiska manifestet av Linderborg och Greider sålde slut.