Created with Sketch.
Created with Sketch.

Prisutdelningen 2018

2018 års prisutdelningen ägde rum 21 april på Varbergs Teater och blev en extremt välbesökt hyllning till Sven Wollter och Henrik Bromander.

Sven Wollter och Jonsereds Proggorkester. Foto: Proletären

Det går inte att ta miste på populariteten hos en av våra mest folkkära skådespelare då han signerade sin nyutkomna roman Britas resa i teaterns foajé innan prisutdelningen. Köerna ringlade långa och hela 100 exemplar av boken blev sålda och signerade. Inne på den mer än fullsatta teatern var Lasse Diding som vanligt konferencier och med sig på scen hade han förutom Lenin även Leninprisets eminenta husband Jonsereds Proggorkester, under ledning av Bosse Stenholm.

årets musikunderhållning bestod även av Matilda Magnusson, som tolkade sin stora förebild Björn Afzelius, kompad av nämnda orkester. Afzelius parhäst, tillika 2015 års Leninpristagare, Mikael Wiehe fanns i den entusiastiska publiken i sällskap av ytterligare två tidigare pristagare i form av Mikael Nyberg och Stefan Jarl.

2017 års Leninpristagare Stefan Jarl höll ett varmt och humoristiskt hyllningstal till Sven Wollter, i vilket han drev tesen att Sven alltid har funnits. Cecilia Cervin, vice ordförande i Jan Myrdalsällskapet, hyllade Robespierrepristagaren Henrik Bromander i sitt tal. En märkbart rörd Sven Wollter tackade för Leninpriset, men medgav att han väntat länge och att en viss rädsla funnits för att prispengarna skulle ta slut innan det blev hans tur. En andäktig tystnad rådde i publiken på Varbergs Teater när Sven Wollter sedan, ackompanjerad av Jonsereds Proggorkester, reciterade Kommunismens lov av Bertolt Brecht och Lenin talar till arbetarna av Lars Forssell. Som avslutning stämde publiken på Varbergs Teater upp i Internationalen, något som börjar bli en tradition vid prisutdelningarna.

Kvällens festmiddag hölls som vanligt på Hotell Gästis, men nytt för året var att lokalen var nyöppnade Gästis Kafé & Matsalar. De större lokalerna innebär plats för ännu fler festdeltagare och möjligheten att ta kvällens musikunderhållning till en ny nivå. Det sistnämnda var legendariska Göteborgsproggarna Nynningen inte sena att utnyttja då de blåste på med full kraft och förvandlade Gästis Kafé & Matsalar till en rockklubb, där publiken till set nummer två röjde undan borden och svängde sig i dans.