Created with Sketch.
Created with Sketch.

Prisutdelningen 2017

2017 års Lenin- och Robespierrepris delades ut 8 april på Varbergs Teater. En fullsatt teatersalong hyllade filmaren Stefan Jarl och journalisten Anna Roxvall.

Lasse Diding och Jonsereds Proggorkester på Varbergs Teater. Foto: Olle Asp

Konferencier var som vanligt Lasse Diding och i vanlig ordning blev det musikalisk underhållning från husbandet Jonsereds Proggorkester under ledning av Bosse Stenholm. Dagens hemliga gästartist visade sig vara Americo Appiano, själv en motståndsprodukt från fascismens Chile under Pinochet, som hyllade Fidel Castro med sånger av Silvio Rodríguez och Victor Jara. 2016 års Leninpristagare Mikael Nyberg höll högtidstalet till Stefan Jarl, som också gratulerades av tidigare pristagare som Mikael Wiehe och Roy Andersson m.fl.

I sitt tacktal sa Stefan Jarl att han ser Leninpriset som en uppmuntran till fortsatt arbete och att prispengarna möjliggör färdigställandet av den nya filmen Aftonland (sedermera omdöpt till Innan vintern kommer). Ingen på Varbergs Teater hade kunnat undgå att påverkas av terrorattacken på Drottninggatan dagen innan och Stefan Jarl uttryckte sig såhär: ”Jag känner mig både chockad och förvirrad såhär dagen efter terrorattentatet i Stockholm, som grep mig djupt. Scenerna som utspelades på Drottninggatan kunde ha varit en scen ur den film vi nu klipper.” Han berörde i talet även, bland mycket annat, hur filmen Godheten stoppades från visning i SVT då den hade den dåliga smaken att kritisera kapitalismen.

”Jag är väldigt rörd över den fina motiveringen” sa Anna Roxvall i sitt tacktal och förklarade att Robespierreprispengarna går direkt till de kämpande burundiska journalisterna som blir fängslade eller dödas på grund av det de skriver.

På Hotell Gästis fortsatte sedan firandet av pristagarna hela natten till musik av Jonsereds Proggorkester under ledning av legendarerna Bosse Stenholm och Bernt Andersson.