Created with Sketch.
Created with Sketch.

Prisutdelningen 2014

12 april 2014 var det dags för Jan Guillou att få sitt Leninpris och Eija Hetekivi Olsson Robespierrepriset. Varbergs Teater var återigen fullsatt för det årliga evenemanget när Lasse Diding hälsade välkommen från scenen. Jan Myrdal var prisutdelare och höll tal till pristagarna. Cecilia Cervin, litteraturvetare och Jan Myrdalsällskapets ordförande, presenterade pristagarna.

Foto: Håkan Johansson / HN

Båda pristagarna framträdde på scenen. Jan Guillou berättade i sitt tacktal att det är sällan han behängs med så här fina priser och att prissumman oavkortat skulle gå till den palestinska frihetskampen. Robespierrepristagaren Eija Hetekivi Olsson läste en passage ur sin roman Ingenbarnsland, som handlar om ett maskrosbarns uppväxt i en Göteborgsförort. För musikunderhållningen stod detta år duon Kreti och Pleti från örnsköldsvik, bestående av Fredrik Jonsson och Mattias Hamberg.

Efter prisutdelningen var det som vanligt årsstämma för Jan Myrdalsällskapet på teatern och det blev även en visning av Jan Myrdalbiblioteket för intresserade medlemmar. även om allt inte var färdigt fick besökarna en god uppfattning om bibliotekets storlek och karaktär.

På kvällen var det traditionsenlig fest på Hotell Gästis. Fullsatt och festligt blev det, med goda samtal, god mat, allsång och dans till långt fram på natten. Av de tidigare pristagarna hade ovanligt många förhinder i år. Roy Andersson var dock på plats, och tog aktiv del i kvällens allsång. Bland festdeltagarna fanns också Per Gahrton, åsa Linderborg och dragspelaren Bernt Andersson som även i år framträdde på Hotell Gästis.