2013 års Leninpris och Robespierrepris delades ut lördag 13 april inför en fullsatt Varbergs Teater. Det förstnämnda till Maj Sjöwall, nydanare inom svensk kriminalromankonst, och det sistnämnda till Gabriela Pichler, filmaren som nyligen hade gjort stor succé med ”äta sova dö”.
Prisceremonin hade samma form som tidigare med Lasse Diding vid rodret, tal av Jan Myrdal och Cecilia Cervin samt högklassig musikunderhållning, detta år av Spartacuskören och Sven Wollter. Leninbysten var självklart på plats på scen och med två kvinnliga pristagare var han nu iklädd en röd schalett, något som visade sig bli början till en tradition. Jan Myrdal talade kring både Maj Sjöwall och Gabriela Pichler och sedan var det dags för Cecilia Cervin att göra en större genomgång av Maj Sjöwalls och hennes avlidne skrivarkamrat Per Wahlöös Roman om ett brott. 2010 års Leninpristagare Roy Andersson höll ett kort tal till Gabriela Pichler, som var mycket glad att på detta sätt uppmärksammas av sin idol.
I sitt tacktal sa Maj Sjöwall att hon var ”mallig och förbluffad” över att få sälla sig till Leninpristagarnas skara och fortsatte: ”Jag hoppas att fler blir bråkiga kärringar mot strömmen.” Till publikens stora jubel deklarerade Sjöwall: ”Jag vill bosätta mig på hotell Gästis och tycker att vi ska göra Varberg till ett riktigt jävla kulturcentrum!”
Gabriella Pichler berättade i sitt tal om sin bakgrund med föräldrar som arbetskraftsinvandrat till Sverige och avsaknaden av politisk tradition. ”Jag visste inte vad 68-rörelsen var och vi gick inte i några 1 maj-tåg. Därför tog jag rejäl sats i min första film. Det behövs fler olydiga som kan jävlas lite extra, och det gör jag gärna.” ”Våld föds ur ett samhälle som utövar våld. Det som skedde då var ett uttryck för våld som länge utövades mot de lägre samhällsklasserna och tredje ståndet. Och att det i Sverige i dag finns ett pris som väcker anstöt och debatt tycker jag är ganska bra eftersom det också är det jag gör i min film”, sa Pichler angående att ta emot ett pris uppkallat efter Robespierre.
På prisutdelningsscenen framträdde till publikens stora uppskattning Sven Wollter med sin oefterhärmliga röst och scennärvaro. Likaså Spartacuskören från Göteborg med sina traditionella kampsånger. Bernt Anderssons kapell kompade och på kvällens Leninprisfest ”eldade de massorna” med suveränt dragspel av Bernt i allsången på Hotell Gästis. även skönsjungande Maria Stellas bidrog med en grekisk sång.