Created with Sketch.
Created with Sketch.

Prisutdelningen 2016

En fullsatt Varbergs Teater hyllade 2016 års Leninpristagare Mikael Nyberg den 9 april. Jan Myrdalsällskapets ordförande Cecilia Cervin överräckte den Leninstatyett som tagits fram i samarbete med Torsten Jurell och prissumman på 100 000 kronor.

Som alltid blev det en uppsluppen tillställning som också förgylldes av Jonsereds Proggorkester under ledning av Bosse Stenholm och Amanda Werne (Slowgold) med band. Jan Myrdal talade till såväl Mikael Nyberg som till Robespierrepristagarna Sápmi Sisters som i sista stund tackade nej till priset med hänvisning till att Jan Myrdal skulle vara homofob och att de inte ville förknippas med ”Cis-personer som Robespierre och Lenin”. De visste tydligen inte att Robespierre formulerade den första mänskliga rättighetsdeklarationen någonsin och Lenins Sovjetunionen 1922 var den första staten i historien som avskaffade lagstiftningen som gjorde homosexualitet straffbar.

Malena Rydberg från Clartéredaktionen höll ett mycket uppskattat tal till Mikael Nyberg, som tackade med ett tal om hur arbetarklassen idag pressas tillbaka i land efter land, men där han även lyfte fram kollektivets möjligheter. Internationalen blev den naturliga avslutningen på teatern. På kvällen hölls den sedvanliga festen på Hotell Gästis. Roy Andersson ledde allsången och Proggorkestern förstärkt med Guran från Hönö höll en entusiastisk publik vaken till sena natten.